Forrás: STOP/Kisalföld

Harminc százalékkal több diák keresi fel idén a Pannon Work mosonmagyaróvári kirendeltségét tavalyhoz képest, viszont a munkalehetőségek száma ugyancsak egyharmadával csökkent.

Kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi a munkaerőpiacon a diákmunkát is idén. Egyre több fiatal érzi úgy, hogy zsebpénzét kiegészítené saját keresetével, főként a nyári vakáció idején.

- Sok fiatal érdeklődik nálunk a munkalehetőségekről, körülbelül harminc százalékkal többen regisztráltak idén, mint tavaly. Ezzel szemben a munkáltatók részéről csökkent a kereslet ugyancsak harminc százalékkal - világosít fel Bozi Arnold, a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője.

Elmondta: a diákmunkát a kiszámíthatatlanság jellemzi. Ennek elsődleges oka a bizonytalan gazdasági helyzet. Igaz, az idén viszont többször is előfordult, hogy a cég partnerei egyik nap azt mondták, nincs igény a diákmunkára, míg másnap jelentkeztek, hogy kérnek fiatalokat, mert váratlan megrendelésük érkezett. Ha a vállalkozók időszakos munkát kapnak, ez esetben nekik kedvezőbb, ha ezeket a feladatokat diákokkal teljesítik.

- Nagyon nehéz előre tervezni és látni, hogy hogyan alakul a 2009-es év.

Továbbra is a partnereinktől függünk, vagyis amennyiben tudnak nekünk feladato(ka)t adni, úgy segítünk diák tagjainknak. A fiataloknak egyébként a korábbi években már jól megszokott munkalehetőségeket - mint a csomagolás, összeszerelés, adminisztrációs munka - ajánljuk - hangsúlyozza a kirendeltségvezető. A 15-16 évesek kevesebb eséllyel indulnak, a munkaadók főként a 17-18 éves korosztályt preferálják. A három műszakos munkakörökben csak nagykorúakat alkalmazhatnak. A fiatalok diákmunkával megkereshetik a minimálbért, de a munka nehézségétől függően ennél akár jóval többet is. Óránként minimálisan bruttó 411 forintot fizet a munkáltató cég.

 STOP
 

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr151275234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása