A nyári szünidőben jól jön a néhány hét pihenést, szórakozást, külföldi utazást biztosító alkalmi diákmunka. Elöljáróban azonban mindkettő esetében a kockázatokra figyelmeztetnek a hatóságok.

Legyen a foglalkoztatás módja munkaszerződés, az egyszerűsített alkalmi munkavállalás vagy családtagi segítség, az idei nyáron kiemelt hatósági figyelemre számíthatnak a diákmunkások is. Külföldön a hatósági figyelem mellett a csalárd munkaadók rejtette kockázatot is viselniük kell a munkavállalóknak. Utóbbi csökkentésére a munkaadók előzetes leinformálását javasolják a közvetítők.

Egy-egy adandó idény- vagy diákmunka-lehetőségre általában tíz jelentkező jut, az elhúzódó válság ezt a piacot sem hagyta érintetlenül. A hivatali szervek előrejelzése szerint ráadásul az idénymunkát kiemelten ellenőrzik az idei nyári szezonban.

"A munkavégzés bármely formájához szükséges, hogy a tanuló rendelkezzen adóazonosító jellel" - tájékoztattak a munkavállalás feltételeiről az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál. Mint kiemelték, a Munka Törvénykönyve általános feltételként írja elő a 16. életév betöltését, de az iskolai szünet időtartama alatt - a szülő beleegyezése esetén - foglalkoztatható az a 15. életévet betöltött tanuló is, aki általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja a tanulmányait.

A munkaviszonyszerű foglalkoztatás esetén a munkáltatók kötelesek levonni és befizetni a járulékterheket, bérjellegű kifizetések után pedig az adott évről szja-bevallást kell benyújtaniuk a foglalkoztatottaknak. A fiatalok közül sokan próbálkoznak - akár egy nyári utazással összekötve - a külföldi pénzkeresettel is. Ilyenkor szinte kivétel nélkül az adott ország adójogszabályai szerint adóznak a munkavállalók. Ebben az esetben is nagyon fontos a legális munkavállalás, ellenkező esetben egy ellenőrzés kapcsán ugyanis nem csak bírságot, hanem esetleg diplomáciai bonyodalmat is kockáztatnak a résztvevők.

A feketefoglalkoztatás ráadásul kiszolgáltatottá is teheti a munkavállalókat, szinte minden évben akadnak pórul járt magyarok a spanyol narancsültetvényeken, vagy a görög vendéglátóknál. A kockázat csökkentése érdekében nagyon fontos a munkáltató leinformálása - bizalomkeltő lehet egy baráti, családtagi ajánlás -, de az uniós állásajánlatok (EURES) ellenőrzésében segítenek a munkaügyi kirendeltségek szakemberei is.

forrás: vnegyed

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr152089422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása