diák meló 2008.07.29. 12:54

"munka adó"

Egy diáktársunk jelentkezése e-mailben;
 
"Kedves munka adó!
 
Én (emberünk neve) vagyok, és 2009nyarán érdekelne a hostess munka Budapesten.
Mivel még nem múltam el 16 éves, idén még nem tudtam dolgozni.
 
Köszönet: (emberünk neve)"
 
(Végül is... előre gondolkodik.:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmelo.blog.hu/api/trackback/id/tr79590901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nikol88 2008.11.06. 22:31:52

Egy nagyon fontos kérdéssel fordulok Hozzátok/Önökhöz. 20 éves diáklány vagyok, aki diákmunkára kényszerült, hogy a tanulmányait folytathassa. Rengeteg cikket és internetes oldalt néztem át, de sehol sem találtam pontos magyarázatot a problémámra. Kiderült, hogy a diákmunka után is adóznunk kell, ha a havi nettó jövedelmünk meghaladja a minimálbért. Nos, eddig oké, tehát még a diákokból is hasznot akar húzni az ÁLLAM BÁCSI. Node, arra nem találtam pontos adatot, hogy mennyit kell pontosan adóznunk. Gondolom ez akár butaságnak is hangozhat, hogy egy 20 éves lány ezt nem tudja, de igazából ezzel a kérdéssel sehol sem foglalkoznak (legalábbis nyilvánosan). A tudatlan diákok dolgoznak amennyit csak bírnak, aztán kevesebbet kapnak hó végén, mint amennyire számítanak. Tapasztalataim szerint a diákszövetkezetek többsége nem tájékoztatja kellőképpen a diákjaikat/munkavállalóikat. Saját példámon is tudom ezt bizonyítani. Több diákszövetkezetnél is regisztrálva vagyok, s erre vonatkozólag semmilyen információt nem kaptam. Sőt... egyáltalán nem kaptam semmilyen információt. Kitöltették velem a regisztrációs lapot, elkérték az iskolalátogatási papírt és már mehettem is dolgozni. Ami ebből a szempontból nem is rossz. De ennyi. Semmi más információ. Van egy munkaszerződésem, amit többször is áttanulmányoztam, s az adózásra vonatkozólag semmi sincs feltűntetve. Érdekesnek találtam ill. találom a mai napig is. Minden egyéb rendelet szerepel benne, ami a kötelességeimről és a jogaimról szól. Lehet, hogy kicsit hosszúra nyújtottam a mondanivalómat, de számomra ez fontos, mert úgy érzem, hogy erről tájékoztatni kellene a diákokat. Legtöbbjük még azt sem tudja, hogy adóbevallást kell készíteniük minden év május 20-ig. S mivel erről a diákszövetkezetek nem tájékoztatják őket, így nagy a kockázata annak, hogy valamilyen büntetést rónak ki rájuk ezért. Tehát Tudniuk, Tudnunk kell!!! Nos azt hiszem itt be is kellene fejeznem, mert lassan megtelik velem az oldal :) Tehát mennyit kell adóznunk pontosan? Mi alapján határozzák meg az értékét? Valamilyen rendelet vagy törvény van valahol erről?
Egyelőre ennyi kérdésem lenne. Nagyon hálás lennék, ha valaki az e-mail címemre válaszolna: phips@freemail.hu.

Előre is köszönöm Magam és Diáktársaim nevében

vickeer 2009.09.27. 11:29:23

sziasztok nekem lenne egy kérdésem. Én estin tanulok de szeretnék diákként dolgozni. Melyek azok a diák szövetkezetek akik foglalkoznak estisekkel is? nagyon sürgös lenne és megköszöném annak aki tud rá válaszolni.

Köszönettel: viki

diák meló 2009.09.28. 13:01:10

@vickeer: Kedves Viki, egyik iskolaszövetkezet sem foglalkozik/foglalkozhat, illetve foglalkoztathat estis hallgatókat. A szövetkezeti tagság egyik alapfeltétele a nappali tagozatos hallgatói jogviszony. Ez alól jelenleg nincs kivétel.
Üdv; diákmeló (gt)
süti beállítások módosítása